Galip ÇEVRİK Friday, 2024-04-19, 10.39.12
Welcome Guest | RSS
Menü

Üye Girişi

Arama

Paylaş

GoogLe Arama
Özel Arama

YouTube Videoları

FaceBook Sayfamız
EgLenCe MeRkeZi

Sayfanızı Da Tanıtın

Istatistikler

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Ana Sayfa » 2010 » October » 26 » Uzay için radar sistemi!
4.11.53
Uzay için radar sistemi!
Indra ESA'ya uzaydaki nesneleri bulmak için radar sistemi tasarlıyor...
Indra ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA) arasında, 5,4 Milyon Euro değerinde 3 önemli sözleşme imzalandı.Indra sözleşme çerçevesinde, Dünya’dan 2000 km uzakta olan nesneleri tespit edebilme yeteneğine sahip bir radar sistemi tasarlayacak.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Dünya’ya yakın nesnelerin tespit edilmesi amacına yönelik geleceğin radar sistemini tasarlaması ve prototipinin geliştirmesi için Indra’yı görevlendirdi. Indra aynı zamanda bu radar sisteminin nerede konumlandırılacağını belirleyecek ve sistemi geliştirecek. Sözleşmelerin toplam tutarı ise 5,4 Milyon Euro olarak hesaplandı.
Sözleşmeler Indra’nın ESA tarafından desteklenen "Uzayda Durumsal Farkındalık (SSA)” projesinin hazırlık aşamasındaki olünü de güçlendiriyor. Bu girişim ile uzay görevleri sırasında meydana gelebilecek manyetik fırtınalar ve meteor çarpışmaları durumunda uzay güvenliğinin artırılması hedefleniyor.
Gerçek bir senaryo ile çalışacak, testler 2 yıl içinde tamamlanacak
Gerçek bir senaryo içinde çalışacak olan prototip, Alçak Dünya Yörüngeleri (LEO) kapsamında, 200 ve 2000 km yükseklik arasındaki nesneleri tespit edebilecek.

Bu nedenle Indra bu mesafelerden çalışabilecek,en gelişmiş radar sistemlerinden birini tasarlayacak.
Fizibilite çalışması ve testler 2012 yılına kadar tamamlanacak. Testlerin sonuçlarınaa göre Avrupa Uzay Ajansı (ESA) kesin tespit ağının temellerini atmış olacak. Ayrıca prototiple birlikte testler ekipmanın yapısını ve miktarını tanımlayarak maliyetleirn hesaplanmasında da yardımcı olacak.
Diğer iki sözleşme ise radar sistem performansını öngörecek radar simülatörünün geliştirmesini kapsıyor ve nihai tasarımı optimize etmek için de kullanılacak. Indra ayrıca Avrupa için gelecek gözetleme radarlarının optimizasyonu için lokasyonlar da belirlemekte. Bu rapor aynı zamanda ESA’ya lokasyonların belirlenmesinde de yardımcı olacak.
Indra’nın tecrübesini ve teknik kapasitesi kanıtlanıyor
Indra’nın projenin başından itibaren yer alması, diğer aşamalara katılımındaki rekabetçi durumunu da korumasına yardımcı oluyor. Bu iddialı programdaki rolü Indra’nin tecrübesini ve teknik kapasitesini kanıtlıyor.
Avrupa Birliği Stratejisi içindeki bu projeyle, uzay ortamı ile ilgili daha fazla bilgi edinerek, özel yöntemlerle yakın yörüngelerin gözetimi üstlenecek ve daha uzak bölgeler izlenebilecek. Bu amaçla, radarlar veoptik teleskoplar gibi farklı teknolojiler de kullanılıcak.
Takip imkanı da sunan sistem çarpışmaların da sonunu getirecek
Bir uydu ile çarpışma sonucu oldukça zarar verici sonuçlar doğabileceğinden nesnelerin yörüngede nerede bulunduğunu bilmek büyük önem taşıyor.
Son yıllarda meydana gelen bazı olaylar bu tip atıklarin miktarını arttırdı. Örneğin 1996 yılında bir Fransız savunma uydusuna, Arienne adlı roketin bir parçası çarptı. Yine 1997 yılında bir Çin uydusu dünyaya geri dünerken herhangi bir tehlikeye yol açmaması için uzayda yok edildi. 2009 yilında iki uydu çarpıştı ve binlerce parça uzaya dağıldı. Bütün bu olaylar, uzay görevlerinin güvenliğini garanti altına almak, carpışma ve dağılmaları engelleyebilmek için uzayla ilgili daha derin bilgi edinme amaçlı bir sistem oluşmasına yol açtı.
Sistem aynı zamanda göktaşları gibi uzaydan gelen nesneleri algılama ve takip imkânı da sunuyor. Bunun yanısıra, uzayda ve dünyada elektronik cihazları etkileyen güneş veya manyetik fırtına gibi bazı olayları açıklayabilecek olan uzay meteorolojisini de anlamaya yardımcı olacak.
Kategori: Haber | Görüntülenme: 936 | Ekleyen: St-AkReq | Etiketler: radar, uzay, tekneloji haberi, yeni cikan haberler, son dakika haberi, uzay radar sistemi | Değerlendirme: 0.0/0
Toplam Yorum: 0
dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Ad *:
Email:
Güvenlik Kodu *:
...

Takvim
«  October 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Müzik Çalar

Sanal Posta
Adınız:
E-mail:
Web-site:
Konu:
Mesaj:
Site Oylama:
Güvenlik Kodu *:


Copyright G.Çevrik © 2024